Kilka słów o fundacji…

Założona 1 sierpnia 2001 roku pod nazwą “Kaszubska Fundacja Pomocy Potrzebującym”. Miała na celu nieść pomoc, w ramach której udzielam porad księgowych, konstruowaniu pism urzędowych, prowadzenie zbiórek dla potrzebujących oraz wspomaganie podczas Gdyńskich imprez charytatywnych.

Od 2011 roku bezpłatnie rozliczam gdynian z PIT’ów. Rocznie jest to ponad 500 osób. Co więcej, udało mi się uruchomić szereg warsztatów rękodzielniczych dla seniorów m. in. “Tańcowała igła z nitką”, “My kaszubi gotujemy”, “Zrób to sam”. Są to stałe punkty aktywności w programie, które odbywają się cotygodniowo.

Podczas warsztatów otwartych gościłam szanownych członków Rady Miasta Gdyni wraz z wiceprezydentami oraz reprezentantów władz województwa pomorskiego.

Z dumą mogę pochwalić się, że aktualnie jako jedyna w Polsce, uczę haftu wstążeczkowego. Hobbystycznie organizuję z tej techniki warsztaty pod nazwą “Gdynia wstążką malowana”

W swojej działalności nie pominęłam najmłodszych. Organizuję bezpłatne zajęcia dla dzieci z gdyńskich szkół budząc w nich ducha lokalnego patriotyzmu. “Kocham Kaszuby”, to zajęcia o tradycjach świątecznych oraz historii kaszubszczyzny. Warsztaty wspierają radne – Ewa Krym i Danuta Styk.

Seniorzy zmotywowali mnie do ukończenia kursu pilota i przewodnika wycieczek, dzięki czemu organizuje dla nich regularnie wycieczki w różne części świata. Trzykrotnie zwiedzaliśmy Litwę, a na tym nie koniec!
Serdecznie zapraszam do kolejnych wspólnych wyjazdów!